Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.2 din 2023  
         
  Articol:   INFLUENȚA ABORDĂRII FIZIOTERAPEUTULUI ASUPRA COMPLIANȚEI PĂRINTELUI COPILULUI DIAGNOSTICAT CU PARALIZIE CEREBRALĂ INFANTILĂ. STUDIU CLINIC RANDOMIZAT. / THE INFLUENCE OF PHYSICAL THERAPIST APPROACH IN THE PARENT’S COMPLIANCE OF INFANTILE CEREBRAL PALSY DIAGNOSED CHILDREN. A RANDOMIZED CONTROLLED TRIAL.

Autori:  ALEXANDRU MĂDĂLIN DINA, VICTORIȚA PAVEL.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.68(2).11

Received 2023 May 24; Revised 2023 June 19.; Accepted 2023 June 20; Available online 2023 July 30; Available print 2023 August 30.
pp. 5-18

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Influența abordării fizioterapeutului asupra complianței părintelui copilului diagnosticat cu paralizie cerebrală infantilă. Studiu clinic randomizat. Există numeroase studii care au investigat metodele de abordare a părinților sau tutorilor copiilor cu vârsta 0-4 ani diagnosticați cu sindrom neuromuscular de către fizioterapeuți. iar cele mai eficiente pe o perioadă lungă de timp, deoarece diagnosticul necesită un program medical de recuperare de lungă durată, s-au dovedit a fi cele în care sunt prezentate informații clare, detaliate și constructive. Lipsa de discernământ și rațiune a unui copil de 0-4 ani fac ca rolul familiei sale să fie esențial după diagnosticare, în special a părintelui sau tutorelui (P/T). Obiectivul acestui studiu este să demonstreze că relația fizioterapeutului cu P/T influențează complianța acestuia la tratament. Cercetarea se bazează pe colectarea datelor de la 2 grupe, un grup ce reprezintă un eșantion reprezentativ al populației și un grup de control. Ambele grupe au urmat instrucțiunile programului de reabilitare medical DinaCord, care a avut o durată de 4 luni, însă abordarea fizioterapeutului a fost diferită. Participarea specialistului trebuie să fie activă în ambele roluri, de emițător și receptor. Astfel, informațiile sunt transmise către P/T și apoi procesate de către acesta, în funcție de recepționarea lor și empatizarea de către fizioterapeut a răspunsului paraverbal, nonverbal și verbal al P/T. Ca rezultat, programul de recuperare medical are rezultate mai bune atunci când abordarea P/T de către fizioterapeut este optimizată, în comparație cu o abordare pasivă a transmiterii informațiilor de către fizioterapeut. Concluziile acestui studiu subliniază potențialul complianței la tratament a părintelui sau tutorelui în cadrul programului de recuperare medicală, prin transmiterea acestuia a datelor cu privire la diagnostic, abordare (terapia aplicată, consecințe, proiecția rezultatelor pe o perioadă estimată), cât și influența unei participări active din partea sa.

Cuvinte cheie: participare active, complianța părintelui sau tutorelui, paralizie cerebrală, recuperare medical, abordarea fizioterapeutului.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă